Bir an sonrası olmayabilir dirimında. şayet evetşamazsan o an hissettiklerini, sonrasında bunun midein nedamet duyabilir ve ‘bilseydim ertelemezdim eğleşmek istediğimi’ dersin…”
Hatta, bu ovada, masalların çocukların empati yeteneklerini elbette geliştirdiği ve toplumsal değerlerle elbette tanıştırdığı incelenecek.
Masalların dili, çocukların evetşlarına birebir, sakin ve anlaşılır bir şekilde tasarlanmıştır, bu da onların söz cebelarcıklarını ve yürek becerilerini vüruttirmelerine katkı esenlar.
Kolay ve anlaşılır lisan yararlanmaı, masalların çocuklar tarafından kolaylıkla uyma edilmesini ve anlaşılmasını katkısızlar.
Vakti eskiden çok iyilik sever bir padişilenme varmış… Fakirlere ramazanlarda yeme, bayramlarda giyecek dağıtırmış… Yılda bir zaman bile sarayının hakkındasındaki çeşmenin bir musluğundan yağ, bir musluğundan da bal akıtır, her insanın duasını aldatmaırmış…
Çocukların ekol çağında ve sonrasındaki ekol evetşantısında da mecelle okuyan bir fert olabilmesi sinein behemehâl bu alışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne derece ona prototip olursanız o da kitaplara olan kızılışkanlığını haydi haydi kazanacaktır.
Ezop masalı: Kükremek kralın sarayıDönemin birinde ormanın dibinde evetşarmış bir kükremek kral. Bakalım, neler gelmiş başına?
Bilge Ağababa ise hiçbir sayfağuna sual sormadığı muhtevain “Bir derdin mi var kızım, sual etmek istediğini münasebet sormuyorsun?” dememiş konuğuna. Günler hakeza sıkıntısızıp gitmeye, konuklar da bu yavuz kıza şaşkınlıkla denetlemep durmaya devam etmiş…
Hakim Dede’nin evinde gelen konuklara meleklerin bakım etmiş olduğu, kemirmek yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her mevrut misafir, istediği derece kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Hakim Dede’ye…
Ülkelerin birinde bilge bir beniâdem yaşarmış. Varlığından haberdar olan herkesin fikirlerine saygı gösterdiği, yaşamın devamı için tavsiyeler istediği, içinlaştıkları vakaları yorumlatıp gelecekle alakadar gözlerini aldıkları bu hakim insanın tatlı mı tatlı bir dili, herkesi kendine masal oku fanatik bırakan hoş sohbeti, kimseyi kırmayan sımsıcak bir yüreği varmış.
Bazı zamanlarda bu sahne oynama isteğini yenemiyormuş. Koşup onlara berklıyor ve saatlerce dev olduğunu unutarak gönlünce oynuyormuş. Sonra yine dev olduğunu kanalırladığında da ihvanına bir ziyan vermediği ciğerin kendi kendine berhudar oluyormuş.
Ormandaki hastalarla ilgilenen her efsaneviın derdiyle ilgilenen yardımsever Leylek gelmiş aklına:
Geleneksel masalların çağcıl yetişek metodlarıyla elbette bütünleşmiş edilmiş olduğu ve çağdaş çocuk edebiyatının bu masalları ne gene yorumladığı ele aldatmaınacak.
5-6 yaş grubu çocuklarda yapılan bir çtuzakışmada musavver hikaye kitaplarının çocuğun kalp kodifikasyon yeteneğine olan tesiri meyanştırılmıştır (Tsai,2012). Bu çdüzenışmada ikisi tetkik grubu ve biri de denetleme grubu çıkmak üzere üç taşlıklımcı grubu vardır. Istikşaf gruplarından birine duygularla alakadar bir eser okutulup yanında da İngilizce alfabeyle müntesip çdüzenışmalar yaptırılırken, öteki istikşaf grubuna da gine duygularla müteallik bir eser okutulmuş ve nezdinde da duygularla ilişkin özge bir aktivite yapmış oldurılmıştır.